Greetings from China

Fjärde dagen

Kategori: Allmänt

Förmodligen den lataste dagen hittills. Det är den fjärde dagen i rad som vi har haft ledigt vilket gör att många har haft tid att göra det de vill göra i Ningbo och tog därför dagen till att bara vila. Själv har mestadels av dagen gått åt till att undersöka möjligheterna att ta sig till Hong Kong på fredag och att ordna med alla saker som hör det till.

Att åka tåg i Kina är smidigt eftersom de på en hel del sträckor har snabbtåg. Vi tog tåg mellan Beijing och Shanghai som tog fem timmar i 300 km/h. Andra tog samma sträcka med sovtåg och spenderade 12 timmar på tåget. Nackdelen med snabbtåget var ju att de va nån hundralapp dyrare men det ansåg vi vara värt. Själv tyckte jag att snabbtåget liknade en flygresa. Det var en säkerhetsvideo på skärmarna i början av resan och tågvärdinnorna var klädda som flygvärdinnor och hade identiska matvagnar som de gick med i alla vagnarna.

Till Hong Kong har det dock inga snabbtåg än så det blir flyg för vår del. Flyg vid den här tiden på resan skapar en hel del problem. Vi har nämligen shoppat lite för mycket i Kina och övervikt är aldrig billigt. Dessutom har de på mindre kinesiska flygbolag inte lika generösa tillåtna vikter. 20 kg som inkluderar både incheckat bagage och handbagage är det tillåtna på vår flight som går från Shanghai. Vi fick provpacka idag och efter många om och men blev det tillslut runt 16 kg på sitt stora bagage. Man fick dock kompromissa bort många av de fina väskorna man köpt.. men men, sånt i livet. Det finns shopping i Hong Kong med!

Utöver reseplaneringen blev det ett besök på Wanda Plaza för sushilunch tillsammans med alla andra kineser som tog vara på de lediga dagarna. Många familjer är ute tillsammans och spatserar vilket är trevligt - dock inte alltid. Igår upplevde jag den mest oförskämda kinesen någonsin! Vi satt vid en fönsterplats på ett café och åt våfflor när en familj på tre gick förbi. Mamman såg oss och pekade (inget konstigt här, utlänningar är ju en raritet) och vände sedan om för att gå mot ingången av caféet. Dottern som var med verkade uppenbart generad och försökte dra mamman åt de andra hållet till den grad att hon vid ett tillfälle låg ner på marken och släpades efter av mamman. De kom tillslut in på caféet, gick bort till hörnan där vi satt och ställde sig bakom oss för att ta en bild. De sa ingenting till oss, frågade inte om de fick och sa varken tack eller hejdå när de va klara. Fy!


Framför en av ingångarna till Wanda Plaza


Rullbandssushi

Kommentarer


Kommentera inlägget här: