Greetings from China

Solig söndag

Kategori: Allmänt

För exakt en vecka sedan kom vi till Ningbo. Den söndagen bestod mestadels av att orientera sig och packa upp väskan men idag har vi haft våran första dag utan några schemalagda aktiviteter! Vi försökte dock fylla den med så mycket som möjligt i alla fall.

Jag och ett gäng studenter träffades utanför våra lägenheter på campus klockan 09.15 för att ta taxin in till stan och träffa Yuan Yuan. Yuan Yuan är den som har det största ansvaret för oss här i Kina och hjälper oss med allt och lite till. Idag skulle hon hjälpa oss att hitta en sömmerska som kan sy upp kläder åt oss. Många lockades av det billiga priserna och att få klänningar och kavajer precis så som man vill ha dem.

Taxin in var precis som den brukar vara i Ningbo - helt galen! I Kina brukas taxischafförerna vanligtvis klassas som vårdslösa och galna men efter att åkt taxi i Beijing, Shanghai och Ningbo måste jag ändå säga att de Ningbonesiska taxichafförerna är värst! Kanske är det för att de finns mindre trafik här och de har möjligheten att ta ut svängarna och köra gasen i botten. Ningbo håller på att bygga en tunnelbana i staden men den väntas inte bli klar för äns om 10 år eller så och då blir man som turist på snabbvisit ganska beroende av att åka taxi. Alternativet är att ta bussen men buss i Kina är helt på kinesiska. Inte ens pinyin finns till hands (den romaniserade vertionen av kinesiska skriftspråket) och då gäller det att kunna kinesiska tecken. Det gör det förståss svårt att ta sig runt med buss för dem som inte har mer tid att lära sig systemet. So taxi it is!

Yuan Yuan tog oss med till en marknadsliknande byggnad där sömmerskor och skräddare satt på rad i väntan om att få ta realisera våra önskemål och framför allt ta betalt. När man syr upp en klänning i Kina gäller det att man har exakta instruktioner på vad man vill ha nerskrivet eller har med någon som snackar språket för Engelska är inget man lär sig och man jobbar på marknad i Ningbo. Som tur vad kunde Yuan Yuan och hennes assistent Rachele hjälpa till med att översätta och framför allt pruta ner priserna. Priset på de klänningar som skulle sys upp låg runt 200-300 kr beroende på vad för material som skulle användas. Att sy upp en klänning i spets som några ville göra var lite dyrare eftersom materialet kostar mer (eller helt enkelt är populärare) men priset hamnade ändå bara på runt 280 kr.

Jag och Deniese åkte sedan tillbaka till campus igen för att njuta av vädret. Det var runt 27 grader varmt idag med med Ningbos fuktiga klimat blir värmen ännu mer påtryckande och allt känns klibbigt. Därför var det inte allt för roligt att gå runt i stan. Istället sökte vi upp lite andra jönköpingsstudenter som låg och stekte vid sjön på campus. Skolan vi bor på, Wanli University, har ett stort och fint campus med mycket växtlighet. Det gör det perfekt till att bara strosa runt i och njuta av naturen och vädret.


Campus stora ingång


En annan del av campus. I byggnaden till vänster har vi våra föreläsningar.


Vyn över biblioteket sett från air garden.

När det blev skymning tog jag och Deniese taxin in till city igen för att stilla vår hunger och eftersom man dag för dag blir mer och mer trött på kinesisk mat åkte vi in för att hitta en speciell rätt - Pasta carbonara! På Tian Yi Square hade Yuan Yuan tipsat oss om en västerländsk restaurang som skulle ha god mat och gott var det! Även om portionen inte var särskilt stor - vilket jag märkt de västerländska rätterna aldrig riktigt är jämfört med de kinesiska - så fyllde den upp i alla fall. Mums!


Tian Yi Square


Väl tillbaka på campus så avslutades dagen med lite basket i mörkret. Detta av två anledningar. På tisdag ska vi nämligen möta ett kinesiskt basketlag i en match om äran! Sedan finns det aldrig möjlighet för oss att spela basket då solen är uppe för att varenda av skolans 100 basketplaner är upptaget av 2 eller flera kinesiska killgäng som inte verkar ha annat för sig än att studsa basketboll. De är galet va de älskar den sporten! Så då kan man ju undra vad vi gör som aldrig ens har spelat basket och som nu ska möta ett kinesiskt lag. Ja de återstå att se på tisdag!

Hanna out!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: