Greetings from China

Kultur i Kina

Kategori: Allmänt

Det var en blåsig dag i Ningbo idag och än viner det utanför fönstret. Tiden känns som om den börjar rinna ut här i Ningbo och vårt projekt ska helst vara klart innan helgen för att få en helt ledig långhelg. Det innebär att det blir långa dagar plugg som endast avbryts av våra intressanta föreläsningar och mat-/fikapauser.

Dagens föreläsning handlade om kulturella skilnader, fördomar, stereotyper med mera som vi alla upplever här i Kina. Vår gästföreläsare Robert Wolfe var även med oss i Shanghai och har haft lite spontana föreläsningar vid middagar och andra tillställningar. De han har och säga är alltid väldigt intressant eftersom det är från en "waiguoren"s (utlännings) perspektiv som vi mycket väl kan relatera till.

Han pratade också lite om kejsaren Qin Shi Huang Di som enade Kina och standardiserade mycket så som mått, pengar och skriftspråk vilket gav Kina försprång gentemot andra länder. Det var också han som byggde terakottaarmen som begravdes med honom. Han kallades både en hjälte och en tyrann för han var en väldigt, väldigt grym härskare. Intressant intressant! Jag länkar wikipedia sidan om honom för det är jäkligt intressant! Jag är tacksam för att man kan komma åt wikipedia och till viss del google här i Kina för det är något de är bra på - att censurera den stora vida webben! Facebook och Twitter är såklart ett no-no här och till mångas besvikelse lyckades unversitetuppkopplingen blockera de bästa proxyservrarna!

Eftermiddagen följdes upp at jobb och mera jobb med projektet. När kvällen kom och alla skulle käka snabb kvällsmat var det till allas förvåning när gatan utanför the back gate var helt tom. Inte en enda gatuförsäljare stod där för att erbjuda oss billig mat av tveksam karaktär som de gjort alla andra kvällar. Snopet tog vi taxis till Wanda Plaza (ett stort varuhus) för att få till nån form av middag. När vi senare kom hem fick vi reda på att de blivit förbjudna att stå där och sälja då de hade kommit in för många klagomål från taxichaufförer, bussar och bilar samt boende i närområdet om oframkomlighet såväl som buller och otrevliga dofter.. vilket jag kan förstå att de irriterar sig på. Fast va de tvugna att göra det precis när vi var här! I alla år som DG studenter har varit i Ningbo har de alltid kunnat äta billigt och snabbt på bakgatan och så kommer vi hit - å så fungerar det helt plötsligt inte längre. Otur minst sagt! För att ge er en inblick i hur billigt det kan bli köpte jag härom kvällen en måltid bestående av tre rätter, kött, ägg, pizzabröd.. allt för prisvärda 6 kr. Jag orkade äta hälften... det kommer saknas.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: