Greetings from China

You lose some, they win some

Kategori: Allmänt

Deniese och Louise var redo att rocka skolbänken i Ningbo
Idag har vi haft två lektioner och den ena handlade om Visuell Kommunikation och den andra om Advertising och PR i Kina. Marcia hette läraren på den sista föreläsningen och hon var världens gulligaste. Hon började med att presentera hennes engelska namn, Marcia - the goddess of war, och uppmuntrade alla att vara sina egna krigargudinnor med den betydelsen att alltid våga tro på hur stark man är och det tyckte jag var fint. Hon pratade också om skillnaden mellan kinesisk reklam och västerländsk reklam. De stora skillnaderna är att kinesisk reklam är väldigt direkt och med en kollektivistisk kärna medan västerländsk reklam är lite mer indirekt och mer kopplad till individen.
Sen började hon prata om en känd kinesisk idrottsman som vi inte visste vem det var och då blev hon alldeles chockad men när hon sen visade en amerikansk basketkändis som vi inte heller visste vem det var blev hon både chockad och lättad. Chockad för att hon inte kunde förstå att det var sant, lättad för att det inte var för att den förstnämnda var kines som vi inte visste vem han var utan för att vi var lite allmänt clueless. Därefter vågade hon inte förutsätta att vi visste vad något/någon var så när hon visade ett par adidasskor var hon tvungen att fråga:
-You know Adidas, right?

På tal om basket ska vi som sagt (se tidigare inlägg) spela en match mot de kinesiska tjejerna och med tanke på att vi inte ens kan reglerna kan man nog förvänta sig att vi kommer förlora en hel del ansikte imorgon. Å andra sidan kommer vi i och med detta ge kineserna massor av ansikte och det är något som är väldigt bra i Kina, att ge någon annan ett bra ansikte. Så inget ont som inte för något gott med sig.

För övrigt vill jag lägga till en liten kommentar om taxikörningen här i Ningbo som ett tillägg till Hannas inlägg tidigare i bloggen. Igår skulle även jag och Sara åka till tailormarket för att sy upp klänningar men vi var inte lika pigga i benen som resten av gänget så vi blev lite sena. När vi väl hoppade in i taxin hoppades vi på en taxifärd av samma kaliber som den som Hanna beskrivit men nej. För en gångs skull går taxin i slow motion. Vi snackar 40 km /h på helt tom väg. Det enda som syntes var bilar som burnade förbi mot horisonten. Så där satt vi och hötte med näven (nåja, nästan i alla fall) och önskade oss till alla galna plattan-i-mattan-chaufförer som vet vad det innebär med effektiv taxitid.

Nu är det dags att sova här borta på andra sidan jorden. Hoppas ni alla får en fin kväll!
/Sofi

Kommentarer


Kommentera inlägget här: